Ako zmraziť a potom rozmraziť chlieb, aby chutil ako čerstvý?

18.04.2014, Marek Michlík | Interiéry, domácnosť

Prípravu veľkonočných jedál v pohode zvládne každá gazdinka a kuchár. Ako však vyriešiť to, aby chlieb, ktorý patrí k väčšine pochúťok počas Veľkej noci, zostal čo najdlhšie čerstvý?

Gorenje--mraznicka-1-X.jpgObchody s potravinami sú počas sviatkov zväčša zatvorené a nie každý si môže upiecť čerstvý chlieb v domácej pekárničke. V takomto prípade máme na výber iba z dvoch možností – buď kúpený chlieb a pečivo správne uskladníme, alebo ho dáme zmraziť do mrazničky.

Pečivo – najmä obyčajné rožky, vydrží čerstvé len pár hodín. Môže sa dokonca stať, že kým prídete domov z väčšieho nákupu, pri vykladaní tašky v nej nájdete niečo, čo pri jedení pripomína skôr gumu než čerstvé pečivo. O to viac si treba pri kupovaní dávať pozor na teplé pečivo vytiahnuté z pece. To sa vám môže pri nesprávnom prenášaní po ceste domov zapariť. Čerstvé rožky držte len v mikroténovom vrecúšku a radšej ich skonzumujte hneď v deň nákupu.

Skladovanie chleba je náročnejšie, ale oplatí sa poznať niekoľko jednoduchých rád. Najdôležitejšie je uložiť ho v suchu a bez prístupu vzduchu, odporúča firma Gorenje Slovakia. Na rozdiel od pečiva by ste chlieb nikdy nemali mať v uzavretom plastovom vrecúšku. Rýchlo tam totiž splesnivie. Chlieb jednoducho vložte do vrecka z látky a dajte do košíka. Azda najideálnejším miestom na skladovanie čerstvého chleba je chlebník. Pomerne rozšíreným "zlozvykom" je odkladať chlieb do chladničky. To však jeho sviežej chuti paradoxne škodí viac ako uskladnenie pri izbovej teplote.


Chlieb a pečivo v mrazničke

Druhou možnosťou je uložiť chlieb a pečivo do mrazničky, čo je výhodné z viacerých dôvodov. Je však dobré vedieť, ako chlieb správne zamraziť, skladovať a potom rozmraziť. Mínusové teploty udržia chlieb pomerne dlho čerstvý, no odporúčame ho skladovať iba niekoľko týždňov, nanajvýš tri mesiace. Pri dlhšom skladovaní sa na chlebe môže vytvoriť námraza alebo škvrny znehodnocujúce jeho kvalitu.

Pri vkladaní chleba a pečiva do mrazničky sa nezaobídete bez mikroténových alebo špeciálnych vrecúšok na zamrazovanie potravín. Niekto zvykne obaliť vrecká s chlebom alobalom, aby nenapáchli inými potravinami z mrazničky. Sú ľudia, čo zmrazujú iba nakrájaný chlieb, aby si vždy vybrali len toľko, koľko práve potrebujú. Ďalšou možnosťou je nakrájať ho na menšie časti, ideálne na štvrtiny, kvôli rýchlejšiemu rozmrazovaniu.

Do mrazničky je najlepšie dávať úplne čerstvé pečivo a chlieb, aby boli po rozmrazení opäť ako čerstvo upečené. No pozor, predtým však musia byť vychladené. Nové bochníky chleba vždy vkladajte pod staršie, aby sa vám zásoby míňali od starších kusov.


Rozmrazovanie chleba

Rozmrazovať chlieb môžete štyrmi spôsobmi. Najčastejším je nechať ho prirodzene rozmraziť pri izbovej teplote. Rátajte približne s tromi hodinami. Druhou možnosťou je rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre. Táto metóda však má aj pomerne veľa odporcov, ktorí hovoria o škodlivosti mikrovlnného žiarenia. Treťou, pomerne rýchlou a menej známou metódou je využiť hriankovač pri nastavení nižšej intenzity ohrievania. Toto môžete ale využiť len v prípade, že ste chlieb pred zmrazením nakrájali.

Menej rozšíreným, no vari najprirodzenejším spôsobom je vložiť chlieb a pečivo do rúry na pečenie. Pri dodržaní správnej teploty a času ich z rúry vytiahnete voňavé a chrumkavé, na nerozoznanie od práve kúpených.

Obyčajné rožky a žemle v rúre rozmrazujeme pri nižšej teplote (max. 75 °C) a spravidla len pár minút, aby nevyschli a nestvrdli. Chlieb, ideálne nakrájaný na štvrtinky, dopečieme pri teplote 50 až 100 °C. Pri vyššej teplote sa síce skôr rozmrazí, riskujeme však to, že kôrka vyschne, ak chlieb pečieme pridlho.

Pri nižšej teplote môže dokonalé rozmrazovanie až dovnútra chleba trvať aj hodinu. Chlieb sa však vtedy najviac podobá tomu, aký ste si pri nákupe vložili do košíka. Voňavý, po obvode príjemne chrumkavý a vo vnútri mäkký. Dobrú chuť!

Foto: Gorenje

Podobné články